Logo reklama
CRM.REKLAMA.IF.UA
Рекламуємо Івано-Франківськ
та івано-франківців!
Івано-Франківськ, вул. Є. Коновальця, 16/7
050 432 40 20, 068 432 40 20

Вирішення дефіциту солі

Вільні біл борди

30 працівників науково-дослідного інституту основної хімії "Ніохім" переїхали з Харкова до Калуша через бойові дії

Як пише Суспільне, процес релокації наукової установи на Івано-Франківщину розпочався понад два місяці тому. Зараз харків’яни досліджують видобуток солі з природних джерел Прикарпаття.

У 2023 році "Ніохіму" має виповнитися сто років. Наразі в науковій установі в Харкові через численні обстріли російських військ — вибиті вікна та двері.

Підвісна стеля також не вціліла. Поблизу "Ніохіму" — вирва від влучання ракети "Калібр" 23 березня.

"Звісно, люди в таких умовах працювати не могли, але у нас існувала філія в Калуші — колишній інститут галургії, який на той час вже був нашою складовою і називався "Лабораторія галургії". І прийняли рішення здійснити евакуацію на захід", — розповідає заступник директора інституту Євген Щастливець.

У Калуші працівники прибрали захаращені приміщення від сміття. До однієї кімнати позносили старі меблі. Обладнали декілька робочих місць, де працюють евакуйовані працівники з Харкова.

"Трішки не те, як було в нашому офісі в Харкові. Але працювати є де. Не жаліємося", — каже інженер першої категорії "Ніохіму" Євген Ковальов.

Харківський інститут основної хімії має багато міжнародних проєктів. Аби ефективно продовжити роботу після евакуації, у калуському приміщенні встановили комп’ютери для дистанційної роботи. Віддалено зараз працюють 200 людей. Більшість залишилася у Харкові, але деякі працюють з Франції, Голландії, Польщі.

З 1967 року у приміщенні працює лабораторія колишнього інституту галургії. Зараз у ній досліджують видобуток солі з природних джерел Прикарпаття.

"Є багато невеликих природних джерел в Косівському, Калуському районах, в Рожнятівській громаді, на Львівщині. Але вони — малої потужності. Там промислове обладнання ставити нераціонально. Тому ми розробляємо варіант із виварюванням солі за допомогою природних джерел енергії", — пояснює головний спеціаліст "Ніохіму" Іван Костів.

Зараз в Україні видобуток солі припинився через бойові дії. Тому, імовірно, сіль експортуватимуть з-за кордону. Однак за словами Євгена Щастливця, видобуток харчової солі на заході Україні із закинутих родовищ можна відновити навіть зараз. За рік-два це виробництво повинно повністю окупитися.

"Займаємося питанням відновлення традиційного для цього регіону виробництва – саме видобутку харчової солі. Можна вирішити частково саме ті питання техногенної небезпеки, які вже зараз існують. Тобто частину тих розсолів, які можуть хлинути у місцеві річки, можна вже почати використовувати для видобутку солі", — розповідає заступник директора інституту Євген Щастливець.

"Ніохім" планує розвивати свою діяльність на заході Україні й після повернення до Харкова.

Додамо, що 47 підприємств переїхали на Івано-Франківщину станом на 23 травня. З них 25 компаній вже працюють та випускають свою продукцію.

  • Нагадаємо, підприємство "Артемсіль", що на Донеччині, через обстріли зупинило роботу у квітні, через що Україна стикається з необхідністю імпортувати сіль.

    Йдеться у дописі на офіційному сайті ЕСПРЕСО.


Вільна з: 2024.03.29
Призма / 3х6
IF365
Івано-Франківськ
Вулиці: Незалежності, Бандери
Орієнтир: Бандери-Незалежності(ЦНТІ) (призма)

Вільні біл борди



Вільна з: 2024.03.29
Призма / 3х6
IF365
Івано-Франківськ
Вулиці: Незалежності, Бандери
Орієнтир: Бандери-Незалежності(ЦНТІ) (призма)

Напишіть нам

Напишіть нам